Anmeldelse af dokumentaren “Q’s Barbershop” // Reklame

I hjertet af Vollsmose ligger Q’s Barbershop, som er ejet af den dansk-somaliske frisør Qasim Ahmed Nuur. Her får kunderne ikke automatisk stukket et ugeblad og en fancy latte i hånden.

I Q’s Barbershop kommer man hinanden ved, og man er ikke “bare” en kunde. Mens man får sin afro plejet eller fade’n optimeret er der plads til ærlige snakke og kærlige diskussioner med Qasim. I barbershoppen er alle velkomne og intet emne helligt.

En tilværelse i Danmarks største sociale boligbyggeri betyder automatisk stigmatisering. Ens ry som borger i Vollsmose bliver hængende, også selvom man er mønsterbryder, der gerne vil gøre op med fordommene. Som barn af et socialt boligbyggeri på Vestegnen kan jeg genkende følelsen af stigmatisering, og de mange fordomme man kan møde som mørk dansker. I filmen introduceres vi til forskellige karakterer, som kommer i barbershoppen. De afleverer hver især deres beretning om livet i Vollsmose. De allerfleste udtrykker at de finder tryghed ved at bo i kvarteret, og undren over at deres jævnaldrende kammerater ikke tør at bevæge sig ind i området efter mørkets frembrud.

I løbet af filmen møder vi bl.a. den kriminelle, der gerne vil betale tilbage til samfundet ved at lægge kriminaliteten bag sig og finde et job. Vi møder også den unge arkitekt, der snakker om, hvorfor afroen er et vigtigt redskab i hans jagt på en praktikplads. Jeg nikker genkendende til følelsen af, at når man kommer fra et såkaldt “udsat boligområde”, så skal man kæmpe lidt hårdere for at blive accepteret. 100% er måske nok for den gennemsnitlige danske borger, mens folk med en anden etnisk baggrund ofte skal give mindst 150%.

Qasim Ahmed Nuur er et friskt pust og hans smilende karakter brænder i gennem skærmen i alle de 61 minutter som filmen varer. Desværre kommer vi kun overfladisk til at lære ham at kende, da hans figur åbenbart skal give plads til et stort galleri af andre karakter, som alle er sympatiske, men måske ikke lige interessante. I pressemeddelelsen står der f.eks. at han som teenager løb hjemmefra og boede på gaden, og at han har levet på institution samt at han ejer endnu en forretning ved siden af barbershoppen. Disse ting ville jeg gerne vide mere om, og det er næsten synd at vi ikke får dem fortalt. Han er limen i denne film, men vi får kun set 25% af hans charmerende personlighed, hvorfor?

Instruktøren Emil Langballe siger i pressemeddelelsen: “I al beskedenhed mener jeg, at have skabt en historie om Vollsmose, som ikke er set tidligere. Et portræt af virkeligheden og et udsnit af hverdagen i en af Danmarks mest omdiskuterede boligområder.”  Q’s Barbershop er en sød, sjov og fin historie om en barber, der har en shop et berygtet sted i Danmark. Et sted, der gennem årene har fået et dårligt ry. Desværre kommer Langballes vision ikke helt til udtryk i filmen, hvilket er ærgerligt.

Se Q’s Barbershop, hvis du gerne vil prøve at være en flue på væggen i en barbershop. For hvad snakker mænd egentlig om, når der ikke er kvinder til stede? Hvad er en fade? En Usher eller en flat top? Du får et lille, fint indblik i livet i Vollsmose, men så får du heller ikke mere – desværre!

Faktaboks:

Filmen er udtaget til NORDIC:DOX AWARD og har verdenspremiere på CPH:DOX lørdag den 23. marts kl. 22.15 i Empire med efterfølgende funky fest på Rudo. Her vil Q og flere af drengene være til stede.

Filmen kan ses under filmfestivalen, CPH:DOX : se de forskellige visninger her:

Share: