– Anmeldelse af “Reformisten – Den kvindelige imam” // Reklame

Der skal spidse albuer til, når man beslutter sig for at pille ved en fasttømret konstellation. Det kan være at man selv mener, at forandring er en nødvendighed, men ikke alle byder forandring velkommen med åbne arme. Især ikke når nye tiltag kan opfattes som værende kontroversielle.

At stikke snuden frem har sin pris, og kampen om kvindens retslige plads i islam kan være dyr. Det ved Sherin Khankan, den kvindelige imam og kvinden bag Mariam Moskeen, alt om. Hun har netop brugt de famøse albuer, fået rap over fingrene og betalt en høj pris.

Sherin Khankan fremstår ofte som en hård nyser med ben i næsen. Til diverse debatter i medierne har hun stædigt taget adskillelige, hårde diskussioner med prominente danske imamer. Med sikker stemmeføring og klare argumenter har hun kæmpet for mere ligestilling mellem kønnene. En kompleks kamp som endnu ikke er færdigkæmpet.

Modstand skal bekæmpes med viden  

Uanset om man er mand eller kvinde, så skal man have the big guns frem, når man udfordrer majoritetens syn på islam. I starten af dokumentaren er Khankans motto at man ikke skal brænde sine broer, men det viser sig at være nærmest umuligt. Modstanderne vil altid ligge på lur, og når de så overgår støtterne i antal, ja så kan drømmen virke blind. De øvrige danske imamer er ikke på hendes side, uanset hvor meget hun citerer Koranen.

I filmen giver Khankans far hende en peptalk, da hun har allermest brug for det. Han understreger, at hvis man som kvinde kræver sin plads i islam på lige fod med mændene og lede en bøn som imam, så skal man være vidende. Viden er magt. Enhver, der måtte være uenig med Khankan vil bruge viden som deres vigtigste våben. Derfor må hun sadle om og suge endnu mere viden til sig.

Pludselig ser vi et glimt af en svækket Khankan, som har mistet mange af hendes støtter. Der er uenighed om hendes meninger og sikkerhedsnettet er løst. Frivilligt arbejde er som en rutsjebane af følelser. I begyndelsen er man forelsket i ideen. Alt er muligt. Ingen kan stå i vejen for ens håb og drømme, men så snart man støder hovedet mod en mur af forskellige holdninger kan der nemt opstå uenighed i gruppen, så den før så idylliske stemning krakelerer. Folk falder som fluer og tilbage står idékvinden, alene og forladt. For at undgå at blive Palle alene i verden bliver hun derfor nødt til at opstøve nye åndsfæller. Ingen kan klare modstand helt alene. Heller ikke Sherin Khankan.

Uanset hvor meget modstand Khankan får smidt i hovedet, så klarer hun sig. Modstanden gør hende stærkere og endnu mere sulten i jagten på at realisere sin drømmemoské.

Det er åbenlyst at projektet bag Mariam Moskeen ville vise sig kontroversielt. Folk ville hviske at Khankan har mistet forstanden, endnu flere ville tage afstand fra projektet og imamerne ville opfordre til en boykot.

Undertegnede er splittet, for min viden om islam er ikke udtømmende nok til at dømme. Jeg er dog ikke splittet om min støtte til Khankans kamp for kvinderne og deres plads i islam. At hun tør at stå forrest i kampen og tage alle tæskene er beundringsværdigt. At hun lever og ånder for drømmen er smukt, men også en smule sørgeligt. For når man er så stålsat og fokuseret risikerer man at miste sig selv og sine allernærmeste i orkanens øje.

Da skærmen går i sort og filmen er slut sidder jeg med en fornemmelse af, at jeg mangler at høre stemmerne fra hendes støtter. Ikke hendes kollegaer, men de danske muslimer, som er brugere af Mariam Moskeen. Jeg er klar over, at situationen er kontroversiel, men burde hendes støtter ikke træde frem i lyset?

Om man er muslim eller ej. Kvinde eller mand, så opfordrer jeg til at se “Reformisten – Den kvindelige imam”. Den handler i bund og grund om en feministisk kamp, og er det ikke en kamp vi alle bør støtte?

Faktaboks:

‘Reformisten’ er årets åbningsfilm på CPH:DOX.

Filmen er en del af CPH:MEETINGS, hvor der efter visse visninger vil være nogle talks og debatter med fokus på samtidens vigtigste emner. Samtalerne knyttet til Reformisten kommer primært til at handle om tro, frigørelse og ligeret.

Filmen kan pt. ses på DR.dk her

Share: