Mit hjerte banker ekstra meget af stolthed, når jeg synger med på den dansk-somaliske rapper Omar’s track “Walalkey”, der betyder bror på somalisk. Eller når jeg ser hvor stor en forskel den dansk-ugandiske iværksætter Mary Consolata Namagambe gør med sin virksomhed “She for She”.

Mit podcasthjerte lytter ekstra meget, når de kloge kvinder fra “A Seat at the Table” diskuterer begrebet “hyggeracisme”. Jeg hepper på alle, der bruger deres energi og mod til at ytre sig. De repræsenterer en del af den afro-danske diaspora, som gerne vil frem i verden og ikke er bange for at skille sig ud. De er stærke afro-danskere, der er i gang med at fortælle positive modhistorier. Historier om, at vi kan selv, at vil selv og at vi fandme er på vej!

Fejrer altid min blackness

Siden tidernes morgen har vi afrikanere befundet os på bunden af den sociale rangstige. Der har længe været en stille enighed fra majoriteten om, at man sagtens kan træde på sådan nogen som os. Vi bringer alligevel ingen værdi til samfundet, og det eneste vi bidrage med er at gøre rent. Jeg er utrolig stolt af min hudfarve og mine rødder, så derfor bruger jeg mine forskellige platforme til at hylde min blackness.

Min timeline og feeds hylder forskellige slags afro-danskere, men også afro-amerikanere samt afrikanere generelt. Min krop sitrer, når jeg læser en artikel om en stærk afrikansk kvinde. Det skal deles med hele verden ASAP. Verden skal vide, at der findes seje og stærke kvinder med afrikansk baggrund – jo, vi kan sagtens gøre rent, men vi kan også udrette andre ting!

Jeg er pro-black power og #blackgirlmagic, fordi vi tilhører en gruppe, som sjældent får anerkendelse. Det handler ikke kun om at poste IceKiid’s hyldest-tune “Afrikaner”, som jeg bruger som en slags theme song, men også om at sprede viden og spytte modhistorier ud. Eksempler kan være den første svensk-somaliske kvinde i Sveriges parlament Leila Ali Elmi eller om at heppe på Idris Elba som den næste James Bond.

Små skridt

Det handler også om, at jeg bevidst bruger mørke emojis og reposte reklamer af mørke kvinder med naturlig afro set i vore danske gader. Mit hjerte dunker og min krop fyldes med en følelse af repræsentation. At opleve omfavnelse og hyldest af alle slags danskere er ikke blot smukt, men også nødvendigt, for vi bor her også.

Selvom jeg hylder forskellige afrikanere eller folk med afrikanske rødder, så er min fokus primært rettet mod afro-danskerne. Mentaliteten med at danskhed kun er forbeholdt dem, der nedstammer fra vikinger eksisterer desværre stadig. Den mentalitet vil jeg gerne udfordre. Med flere blandede par, udenlandsdanskere, adoptivbørn osv. bliver begrebet ‘danskhed’ konstant udfordret. Man kan sagtens være dansk og samtidig hylde samt anerkende ens blackness.

Jeg håber at mine små statements på de sociale medier inspirerer andre til også at hylde mangfoldigheden. Med små skridt kan vi gøre en forskel – sammen. Så kan andre se og opleve, at der findes positive historier om afro-danskere og danskere generelt med etnisk baggrund.

Share: