Jeg er en sprogspasser! Da jeg havde fransk i gymnasiet troede min lærer, at jeg enten var dum eller ordblind, fordi jeg ikke kunne finde ud af at udtale ordene rigtigt. Når jeg talte fransk, så lød det åbenbart som alt andet end netop det. Eksamenen bestod jeg med nød og næppe, selvom det bestemt ikke var fransk jeg talte. Censor foreslog at jeg tog et år til Frankrig for at forbedre mig, men det havde jeg på ingen måder råd til – desværre! Jeg er bare en sprogspasser, også når det kommer til mit modersmål somali.

Mødet med andre somaliere foregår altid ved, at jeg hakker mig gennem ordene med blod, sved og tårer til følge. Tit får jeg sætningen: “Nåh…jo…du er jo født i Danmark” smidt i hovedet, når jeg endelig vover mig ud i at sige noget, hvilket efterhånden er ret sjældent. Jeg bruger selv ofte det faktum, at jeg er født i Danmark, som undskyldning, hvis jeg møder andre somaliere, der forventer at jeg taler somali flydende.

Jeg føler nogle gange, at jeg er så dårlig til somali at jeg seriøst burde have min egen tolk de sjældne gange jeg færdes i somali-kredse. Det burde næsten være ulovligt for mig at færdes uden en tolk blandt andre somaliere. Gad vide om ikke jeg kunne søge én via kommunen?

Koran- og somali-undervisning

Gennem de fattige 80’ere og 90’ere mixede hooyo (mor) somali og dansk, når hun talte til os. Jeg tror det skete ubevidst, men dansk blev altså det dominerende sprog derhjemme. Det var ikke fordi somali var et fremmedsprog, men det virkede indimellem som om somali gik ind i det ene øre og ud af det andet. Det somaliske sprog var der bare, men satte sig på forunderlig vis aldrig rigtig fast.  

Måske var det derfor mine forældre sendte mine søskende og jeg til somali-undervisning i weekenden. I en lille forfalden københavnerskole skulle vi lære vores modersmål og koranens vise ord. Men det var desværre ikke pædagogiske redskaber underviseren anvendte, men derimod frygt.

Sammenpresset sad somali-unger i alle aldre i klasselokalet, og selvfølgelig var mine søskende og jeg på  “somali for dummies”-holdet. Somali-lærerne (ofte en fyr med en lang bambuspind) gik rundt mellem os og spredte rædsel. Det var ikke et tidspunkt, hvor man skulle lege klassens klovn, for hvis han hørte bare ét lille unødvendigt pip ville det få konsekvenser. Jeg kan ikke huske, om jeg nogensinde fik en over nallerne, men jeg kan stadig huske frygten. Frygt for hvad han ville gøre, hvis jeg sagde noget forkert, min mave knurrede eller jeg nyste. Dengang var det åbenbart okay at slå børn. Mine forældre tog det heller ikke så tungt. Det var jo til vores eget bedste.

Somali-venner søges

Mine forældre opfordrede os til at finde venner, der også havde somali-baggrund, selvom vi intet havde tilfælles udover at være somaliere. De tænkte sikkert: “hvis de hænger ud med andre somali-unger, så kan de lære lidt om kulturen og sproget, og ikke glemme at de er somaliere”. Men bare fordi man sætter ti somali-unger sammen i et lokale betyder det ikke, at det resulterer i skøn somali-poesi eller at vi pludselig kan nationalsangen udenad. I stedet legede vi med Barbie, G.I. Joe, havde Troldspejlet kørende i baggrunden og talte dansk på fuld drøn. Hvad vores forældre ikke forstod var, at vi var mere danske end somali, og det var ikke noget der kunne ændres over night. Vi var brune danskere, take it or leave it baby.

Det hjalp heller ikke at vi senere flyttede til en by på Vestegnen, hvor der overhovedet ikke boede andre somaliere end vores egen familie. Men så begyndte min morfar bare at undervise os i somali, og selvom han gjorde sit bedste hjalp det heller ikke – desværre!

I dag kan jeg som voksen føle mig som en fremmed, når jeg er blandt “mit folk”. Det kan være at jeg ligner en somalier udadtil, men jeg føler mig ikke altid som én. Det har meget at gøre med, at jeg er en sprogspasser. Måske burde jeg bare springe ud i det, for jeg er jo en nørd (på den der cool måde), så hvorfor ikke være en sprognørd? Så næste gang du måske ser mig i downtown Kbh, så hænger jeg på Hovedbiblioteket i færd med, at låne “How to learn Somali in 30 days”.

 

Share: