Ja, jeg kan godt finde ud af at google ting på det store, fantastiske World Wide Web. Tro mig, det er nærmest min hobby.

Jeg googler alt fra nemme madopskrifter til gaveideer, men når det handler om tumlinger,  så vil jeg hellere høre det direkte fra erfarne forældre. Så hvis du er sådan én, kan du så ikke svare på disse spørgsmål? Det som jeg gerne vil vide er hvilke erfaringer I/du har gjort jer, og hvad der har fungeret for jeres tumling og hvorfor? Som førstegangsforældre synes jeg nogle gange, at det kan være en smule svært. Nogle gange er det som om min mand og jeg er på bar bund, derfor tages jeres erfaringer og gode råd imod med kyshånd. 

1. Hvornår må de dyrke en aktivitet?

Banditten er nu 2,5 år og har altid haft krudt i røven. Selv når han har feber og vi er hjemme, så skal der konstant ske noget. At sidde stille på sofaen er ikke en del af hans DNA. Hvis ikke han er i bevægelse, så synger han eller laver noget helt tredje. Min mand og jeg har tit tænkt på, om ikke det vil være sundt for Lille M at brænde noget krudt af. Spørgsmålet er bare hvordan og på hvad? Er det for tidligt at gå til en aktivitet 1 gang om ugen efter vuggestuen?

2. For meget skærmtid?

At spille spil på tablet siger ham ikke noget, selvom vi efterhånden har introduceret ham for det. Hvis der er noget han elsker, så er det at se tegnefilm med busser, biler eller tog. Han har været en smule sløj i sidste uge, og derfor glædeligt set TV. Vi prøver så vidt muligt at begrænse hans TV-kiggeri, men hvor meget er for meget skærmtid? 

3. Selektivt kræsen?

Mad spiser banditten meget af, men bare ikke foran sin farmand og jeg. Han nægter simpelthen ofte at spise det mad vi serverer for ham. Jo, han vil gerne spise pasta, men uden kødsovs. Han spiser gerne pizza, men uden topping. Haha, han er en smule spøjs. Hvis han selv kunne vælge ville han leve af boller, rugbrød, mælk, kyllingeleverpostej, fiskedeller og fiskepinde. Når jeg tjekker hvad de får serveret i vuggestuen og får at vide, at han nærmest slikker tallerkenen efter hvert måltid, så kan jeg ikke lade være med at tage det en lille smule personligt. Skal vi holde op med at give ham alternativer, når vi spiser aftensmad? 

4. Pottetræning?

Hvis der er noget jeg er blevet træt af, så er det altså at skifte Lille M’s ble. Det skal gøres ja, men hvornår er han mon klar til pottetræning? Før i tiden var han god til at sige, at han havde lavet nr. 2, men nu synes han at det er utroligt sjovt at lyve, når man spørger ham om han har tisset eller lavet nr. 2. Med hans kække smil og blink i øjet siger han nej, mens stanken af lort tydeligvis kommer fra hans ble. Jeg ved at det bliver en kamp, men hvornår starter man og hvordan? Skal man lade ham rende rundt uden ble herhjemme? Skal man købe en almindelig potte fra IKEA eller sådan en fancy én, man kan lægge oven på toiletsædet, der kan tale og sige sjove ting? 

5. Lur eller ikke lur

Det tager ca. 1 times tid at få banditten til at tage en lur, hvis det ellers lykkes. Det er tit en lang og uudholdelig kamp, der ender i gråd og raserianfald. Jeg har tit følt at det er tvang, når han tydeligt udtrykker at han ikke har lyst til at få en eftermiddagslur. Derfor har vi prøvet en ny taktik, hvor banditten ikke får en lur midt på dagen. Han er ikke mere træt end normalt, tværtimod så føles det næsten som om han får ekstra energi om aften. Han farer rundt og er overtræt, og i stedet for at det tager 1 time eller halvanden at putte ham om aftenen, så tager det i stedet 30 min. I går sagde han selv at han ville have en lur, fordi jeg tog en morfar, men da han kom ind til mig ville han bare lege.  Spørgsmålet er om det er sundt og forsvarligt at skippe luren? 

Share: